Правлячий архієрей звершив Таїнство Єлеосвячення

Розміщено на Бер 10, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


10 березня 2018 року, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Таїнство Єлеосвячення у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

До Таїнства приступило понад 200 осіб.

Після закінчення Єлеосвячення митрополит Єлисей звернувся до людей, що прийняли Таїнство зі словом повчання і побажав усім духовного і тілесного здоров’я.

Про Таїнство Єлеосвячення

Єлеопомазання – це Таїнство, в якому при помазуванні тіла єлеєм на хворого закликається благодать Божа, яка зцілює немочі духовні і тілесні. Таїнство називається соборуванням, тому що його в ідеалі повинен здійснювати «собор» з семи священиків.

Історія Таїнства сходить до апостолів, які, отримавши від Ісуса Христа владу «зцілювати хвороби», «багатьох хворих мазали олією і зціляли» (Мк. 6:13). Найголовніша новозавітня підстава Таїнства Соборування знаходиться в Посланні апостола Якова, в його п’ятому розділі. Цей уривок читається і при здійсненні самого Таїнства Соборування. Він звучить так: «Чи хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і Господь його підійме, і якщо він гріхи вчинив, простяться йому. Отже, признавайтесь один перед одним у своїх провинах і моліться один за одного, щоб зцілитися: багато може ревна молитва праведного»(Як. 5, 14-16).

Під час здійснення таїнства читають сім текстів з апостольських послань і сім – з Євангелія. Після кожного читання священик здійснює помазання чола, щік, грудей і рук тяжкохворого освяченим маслом – єлеєм. Після закінчення останнього читання Священного Писання він покладає розкрите Євангеліє на голову соборуемого і молиться про прощення йому гріхів.

Єлеосвячення вимагає від людини віри і покаяння. Зцілення – це вільний дар Всеблагого люблячого Бога, а не неминучий результат якихось зовнішніх дій. Тому Таїнство Єлеосвячення не є магічним ритуалом, результатом якого буде неодмінна фізичне зцілення.

Після або перед Таїнством Соборування православні, як правило, намагаються сповідатися і причаститися.

Іноді доводиться чути і про те, що в Таїнстві Єлеосвячення людині прощаються забуті гріхи; однак слід мати на увазі, що це швидше за народне уявлення про сенс Таїнства, а не вчення, що корениться в літургійній науці. Тут слід пам’ятати про те, що Єлеосвячення прямо пов’язане з Таїнством Покаяння (так само як і з Таїнством Євхаристії), маючи явно покаянний характер, бо воно веде людину до зцілення від пануючого над ним гріха.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (86)

Перейти до панелі інструментів