У кафедральному соборі звершилась перша Пасія

Розміщено на Бер 4, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


4 березня 2018 року, в неділю ввечері, у Вознесенському кафедральному соборі була здійснена перша в цьому році служба святих Страстей Христових – Пасія.

Богослужіння очолив протоієрей Олексій Годлевський у співслужінні кліриків кафедрального собору.

Після закінчення Пасії ключар кафедрального собору протоієрей Сергій Притоцький звернувся до парафіян з повчальним словом, присвяченим хресним стражданням Христа Спасителя: «Слухаючи євангельську оповідь про Гефсиманське страждання Христа Спасителя, ми дивуємося тому, що учні Його спали, не дивлячись на те, що Господь просив їх не спати з ним. Але чи не так буває і з нами? Господь заповідав нам не спати і молиться, щоб не впасти у спокусу, а ми спимо, бо далекі від Господа, сумні, похмурі або просто недбайливі. Ми назвалися послідовниками вчення Христа, взяли на себе ярмо хреста Господнього. Але чи готові ми до того, щоб хоч одину годину нашого життя присвятити Христу, заради Нього одержати хоч слабку перемогу над нашою немічною плоттю?

Господь приніс на землю піднесене вчення про любов і милосердя. І не тільки передав його словесно людям, але Своїм життям на землі підтвердив можливість жити за цим вченням. Нам всім слід просити допомоги Божої йти шляхом цього вчення. Господь приніс нам Спокуту, дарував Свою Божественну благодать для лікування наших вад і гріховних виразок, але ця рятівна благодать діє за умови застосування нашої старанності, за умови виконання нами заповідей Божих.

Будемо молитися, щоб Господь виправив нашу волю і дав нам бажання боротися. У перші години наглої біди і горя будемо молити Вселюбящего Спасителя про благодатну допомогу і при цьому твердо пам’ятати: «Всевишній Творець нікому з людей не попустить спокус понад його сили». Підійдемо до Хреста Христового з благоговінням. Зі сльозами припадемо до Нього. І нехай кожен з нас в душі своїй і своєму серці з усією чесністю і щирістю порівняє, що зробив для нас наш Спаситель і що я роблю для Нього. Чи є моє особисте життя свідченням істини, в яку я вірю? Нехай Христос навчить нас придбати ті чесноти, без яких ніхто не побачить вічного життя».

Примітка

Пасія – (лат. «Страждання») – особливе богослужбове чергування, що здійснюється Великим постом в недільні дні ввечері, на якому читаються тексти Євангелія, що розповідають про страждання Христа.

Ця найпізніша за часом виникнення православна служба була складена в середині XVII століття митрополитом Київським Петром (Могилою), творцем багатьох літургійних форм.

Чергування пасії буває 4 рази на рік (за числом євангелістів): в другу, третю, четверту і п’яту неділі (або п’ятниці) Великого посту, вечорами. За кожною пасією прочитуються євангельські оповіді про страждання Христа: на першій – 26 і 27 глави від Матфея, на другій –14 і 15 від Марка, на третій – 22 і 23 від Луки, на четвертій – 18 і 19 від Іоанна. За традицією під час читання Євангелія моляться стоячи із запаленими свічками в руках.

У кінці служби всі віруючі з благоговінням підходять поклонитися перед Розп’яттям, Хрестом Христовим, який на пасії виноситься на середину храму.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (186)

Перейти до панелі інструментів