Неділя м’ясопусна

Розміщено на Лют 11, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


11 лютого 2018 року, в неділю м’ясопусну, про Страшний Суд, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Божественної літургії було сзвершено спів акафісту перед чудотворним образом Божої Матері «Піщанська».

Правлячий архієрей звернувся до парафіян зі святительським словом: «Третя неділя підготовчого періоду перед Великим постом називається тижнем про Страшний Суд. Вона присвячена нагадуванню про загальний останній і Страшний Суд над живими і мертвими. У Священному Писанні сказано, що коли настане кінець світу, всі, що жили на Землі, воскреснуть і стануть перед судом Сина Божого. Це один з догматів Православ’я, про який йдеться в останніх рядках «Символу віри»: «Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку».

Христос розділяє умовно рід людський на овець – це праведники і на козлів – це грішники. У чому ж різниця між тими, хто уподібнений вівцям, і тими, кого Христос порівняв з козлами? Перші мають любов до Бога, другі мають любов до себе. Христос не випадково на Суді зрівнює Себе з ближнім: що зробили ближньому, ви мені зробили. Неможливо, люблячи Бога, не любити ближнього – образ Божий. Бог є Любов, і якщо в людині до Бога є відповідне почуття, то вона не може замкнутися в собі. Серце, зігріте любов’ю, здатне і прагне зігрівати і серця інших. Господь дав нам це розповідь про Страшний Суд, щоб, як сказав святитель Феофан Затворник, приготувати нас до суду.

Все наше життя і є це приготування. Потрібно готуватися з малого дитинства – потрібно вчитися доброті і любові. Потрібно готуватися і в зрілому віці. Потрібно готуватися в літньому віці і в глибокій старості. Тому що ніхто не знає, в який момент закінчиться наше життя і з яким багажем ми постанемо перед лицем Божим. Ось чому розповідь про Страшний Суд і пропонується нам напередодні Великого посту – щоб час посту ми провели в роздумах про самих себе, про своє життя, про свій внутрішній світ, про свою віру, про своє життя, і постаралися змінитися на краще. А зміна на краще –  це і є покаяння».

Примітка

11 лютого – останній день, коли дозволяється вживати в їжу м’ясо, в церковнослов’янській мовй він називається «м’ясопуст». Попереду – Сирна седмиця, або як її називають в народі –  Масляна. Вона називається так тому, що з цього дня за церковним Статутом не дозволяється їсти м’ясо, а тільки молочні продукти, яйця і рибу. Сенс цього стародавнього звичаю в тому, щоб поступово відступати від звичної їжі і переходити до великопісної стриманості.

У середу і в п’ятницю Сирної неділі замість Божественної літургії здійснюється особливе богослужіння, схоже з великопісним чином. У суботу Сирної седмиці звершується пам’ять усіх преподобних отців, котрі у подвигу просіяли. Також з вечірнього богослужіння у вівторок починається читання великопісної молитви преподобного Єфрема Сирина.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (72)

Перейти до панелі інструментів