Свято святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова в с. Тернова

Розміщено на Жов 10, 2017 в Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


9 жовтня в день святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова відбулося урочисте богослужіння на честь престольного свята в с. Тернова Чугуївського благочиння.

Божественну літургію очолив благочинний Чугуївського округу настоятель Свято-Покровського собору м. Чугуєва протоієрей Іоанн Білич. Отцю Іоанну співслужили настоятель Свято-Миколаївського храму м. Харкова (с. Жуковський) протоієрей Тарасій Войтенко, настоятель храму Архістратига Михаїла с. Лизогубівка (Харківська єпархія) протоієрей Микола Денькович, настоятель храму ієрей Віталій Беркін.

Після закінчення Божественної літургії був відслужений водосвятний молебень.

Після молебню протоієрей Іоанн звернувся до віруючих із проповіддю: «Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов був сином Зеведея і Соломії – дочки святого Обручника Йосифа. Він був покликаний Господом нашим Ісусом Христом в число Своїх учнів на Генісаретському озері: залишивши батька свого Зеведея в човні (Зеведей займався рибальством), він пішов за Христом разом зі своїм братом Яковом. Апостола Іоанна особливо любив Господь за вчинену незлобність і велику чистоту. Після свого покликання святий Іоанн не розлучався зі Спасителем, він був одним з трьох учнів, яких Господь особливо наблизив до Себе.

Після Успіння Матері Божої апостол Іоанн, за жеребом, який йому випав, попрямував до Ефесу й інших Малоазійських міст для проповіді Євангелія, взявши з собою свого учня Прохора. Під час подорожі піднялася сильна буряі корабель потонув. Всі мандрівники були викинуті на сушу, крім одного лише апостола Іоанна. Прохор глибоко переживав втрату свого духовного батька і наставника і пішов до Ефесу сам. Однак, на 14-й день шляху він, стоячи на березі моря, побачив, що хвиля викинула на берег людину. Підійшовши до нього, він дізнався апостола Іоанна, якого Господь зберіг живим, незважаючи на довготривале перебування в морській безодні.

Перебуваючи в Ефесі, апостол Іоанн невпинно проповідував язичникам про Христа. Проповідь його супроводжувалася численними і великими чудесами, так що число тих, що повірили, збільшувалася з кожним днем.

Під час гоніння на християн, здійсненого імператором Нероном (56-68), апостол Іоанн був відведений в кайданах на суд до Риму. За сповідання своєї полум’яної віри в Господа Ісуса Христа апостол був засуджений до смерті. Однак, випивши запропоновану йому чашу зі смертельною отрутою, він залишився живим. Також він вийшов неушкодженим і з котла з киплячим маслом. Після цього апостол був засланий в ув’язнення на острів Патмос, де прожив багато років.

Апостол Іоанн прожив на землі більше 100 років, залишившись єдиною живою людиною, який бачив Ісуса Христа під час Його земного життя. Решта апостолів у цей час всі вже померли мученицькою смертю. Вся християнська Церква глибоко шанувала апостола Іоанна, як тайновидця доль Божих. На іконах святий апостол Іоанн зображується з орлом – символом високого польоту його богословської думки».

Також отець Іоанн привітав настоятеля храму ієрея Віталія з престольним святом і подякував за пастирські труди.

Переглянуто: (118)

Перейти до панелі інструментів