У свято цілителя Пантелеймона митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей відвідав гору Афон

Розміщено на Сер 13, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


9 серпня 2017 року Свято-Пантелеймонівський монастир на Афоні традиційно відзначає своє престольне свято ( «Панігір») – День пам’яті святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

Грецьке слово «Панігір» (πανήγυρις) в стародавній Візантії означало всенародне свято, а на Святій Горі – престольне свято монастиря, яке відзначалося з особливою візантійською урочистістю і благоліпністю.

Урочистості з нагоди престольного свята та ювілею у цьому році очолила паломницька делегація Української Православної Церкви, до якої увійшли митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей і єпископ Бердянський і Приморський Єфрем.

Також в урочистостях взяли участь антіпросопи і представники всіх афонських монастирів, а на самому богослужінні співали хори півчих із декількох святогорських обителей, а також з України та Росії. Серед почесних гостей був присутній цивільний губернатор Афону Аристос Касміроглу.

Делегація прибула на Святу Гору 8 серпня. Братія російської святогірської обителі урочисто зустріла прибулих архієреїв біля монастирської святої брами, після чого гості пройшли в соборний храм монастиря і вклонилися мощам великомученика і цілителя Пантелеймона.

Увечері того ж дня в соборному храмі обителі архіпастирі здійснили всеношну. Святкове богослужіння на честь святого великомученика і цілителя Пантелеймона за афонською традицією тривало всю ніч і закінчилося до ранку Божественною літургією.

Божественна літургія відбувалася церковнослов’янською і грецькою мовами.

На завершення богослужіння був здійснений святковий молебень і хресний хід з обнесенням навколо шанованиого храму голови великомученика Пантелеймона та інших святинь, що зберігаються в обителі.

Після закінчення урочистостей в обителі відбулася спільна братська трапеза, в якій взяли участь архієреї, братія і численні паломники.

У цей же день делегація РПЦ і УПЦ відвідала Священний Кінот Афона.

Цього року пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона в російський святогірський монастир прибули вшанувати понад 600 паломників з різних країн світу – Греції, Росії, України, Грузії, Болгарії, Сербії, Румунії та інших держав.

Примітка

Цього року Панігір особливий, оскільки збігся з важливим для обителі ювілеєм – 670-річчям передачі чесної голови св. великомученика і цілителя Пантелеймона російській обителі на Афоні. Як відомо, в 1347 році сербський государ Стефан Душан передав святі мощі великомученика Пантелеймонівському монастирю в пам’ять про те, що саме в Русику почав чернече життя Первосвятитель Сербської Церкви архієпископ Савва I (Неманич), а також на знак подяки за допомогу, надану сербському Хіландарському монастирю в 1309 році. Тоді російський монастир надав притулок ігумену Хіландара о. Данилу, що ховався від переслідування каталонських лицарів. Ігумен Данило був врятований. Братія Старого Русика затримали переслідувачів ціною власного життя і самої обителі: каталонці спалили весь монастир і стратили старшу братію (до цих пір в монастирі зберігаються наконечники стріл, обагрені їх мученицькою кров’ю).

На згадку про цю подію Стефан Душан узяв на себе заступництво над російським святогірським монастирем, повністю її відновив, приписав кілька Метохії (господарських угідь) і приподніс в дар безцінний скарб – чесну голову св. влмч. Пантелеймона.

У головному соборі Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря, присвяченого на честь св. Пантелеймона, зберігаються чесна голова цього великого святого, складова безцінна прикраса і скарб як храму і російської обителі, так і всієї Святої Гори Афонської. Численні паломники з різних країн багато разів отримували і отримують в обителі зцілення і чудотворення від чесної голови св. великомученика і цілителя Пантелеймона.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (142)

Перейти до панелі інструментів